October 25, 2004

Администрашни неща из ФМИ

Ако очаквате да четете тук horror stories за неравната борба с неорганизирана бюрокрация или нещо такова, ще останете силно разочаровани - всъщност пиша това, защото съм силно впечатлен от начина, по който работят поне някои отдели във ФМИ.

За курса по Perl имахме два сериозни проблема, които доста спъваха нещата - преди всяка лекция говорехме с Димитър Шиячки за проектор и тръпнехме в ужас от мисълта, че може точно този ден проекторът да е зает и да не успеем да проведем лекцията, а като се стигна до упражнения, се оказа, че са ни дали зала 313, която е плачевно недостатъчна (не, не се хваля с популярността на курса, просто... просто такива са фактите :) И за двата проблема имаше решение - да се "говори с хората" и да се подадат официални молби за проектор и за смяна на залата за упражнения. Чудехме се колко ли ще бъде страшно и невъзможно, пък то...

Днес се престраших, отидох в стая 202 ("Сократ"), и плахо започнах да обяснявам за изборната дисциплина, за лекциите, водени с помощта на компютър, за презентации и проектори. Признавам, че бях силно изненадан, когато хората съвсем културно и учтиво ме попитаха за кои дни и часове ми трябва проектор, за коя зала и дали изобщо ще бъде във ФМИ (успях да ги успокоя), и как се казвам. Това беше всичко - извадиха диаграмите, вписаха "Петър Пенчев - 200", и ми казаха, че мога да вземам проектора единия ден от охрана, другия - от г-жа Александрова на курса по компютърна лингвистика, който така и така посещавам, така че по тази точка едва ли ще имам проблеми :)

Следваща стъпка - стая 209А, "Инспектори"... Е, за да не ви отегчавам, ще кажа просто, че всичко мина по същия начин - представих се, казах, че зала 313 не може да ни стигне, Ани Василева се съгласи, оказа се, че 306 няма да бъде свободна, но тя ми предложи 319/320 и аз, разбира се, се съгласих - и това беше всичко :) Няма молби, няма бюрокрация, няма "ще видим", триседмичен срок и одобрение от декана - разбраха, че има интерес от страна на студентите (те много добре знаят колко души са се записали), и ми дадоха зала, която според мен ще бъде идеална. Ура! :)

А сега да ходя да хапна нещо, че за лекции знам, че не трябва да водя на гладен стомах, а за упражнения още не съм пробвал, но нямам и голямо желание :P

Posted by roam at 03:26 PM | TrackBack

October 22, 2004

Е, можеше да бъде и по-добре :)

А защо ли трябваше Светлин Наков да дойде точно на тази лекция - лекцията в сряда, когато ние за пореден път закъсняхме, за пореден път имахме малки проблеми с проектора, и когато с техниката всичко беше наред, се оказа, че за първи път сме успели - добре де, съм успял ;) - да забравя USB memory stick-чето с презентацията в офиса... В крайна сметка обаче лекцията мина общо-взето добре май, поне частта, на която присъствах, след като успях да се върна с memory stick-а - дори мисля, че част от студентите разбраха идеята на това, че първият параметър на sort може да бъде блок от код, който да връща нещо по-малко, равно или по-голямо от нула в зависимост от стойностите на $a и $b... а ако не са, в понеделник ще им дам да разберат на упражнението :P

Е, в крайна сметка хубаво е от време на време и студентите да виждат, че и ние сме хора, и ние правим грешки, и ние правим глупости, и не ни е (много) срам да си го признаем - а не да мислят, че това, че водим някакви лекции, значи примерно, че се мислим за нещо много повече и т.н., и да ми пишат e-mail-и, започващи със "Здравейте, г-н Пенчев" :)

Posted by roam at 02:50 PM | TrackBack

October 06, 2004

Първата лекция по Мрежова сигурност

Първата лекция на 5.10 мина доста добре: имаше лектори, имаше студенти, имаше обяви, имаше въпроси - всичко както си му е редът :)

netsec intro 1

Ники и Васил представиха курса, след това Ники ни представи един след друг, като дори ни остави да кажем по няколко думи и за себе си. След това минахме по различните точки от курса, така че студентите да разберат дали изобщо ги интересува това, което в момента си мислим, че ще им говорим в следващите няколко месеца, и накрая се стигна до момента с въпросите. А въпроси имаше - е, вярно, кажи-речи всички бяха свързани с това как ще бъде формирана оценката, но все пак студентите се престрашиха да питат :)

Интересно, имаше известно припокриване между тридесетте души, които дойдоха на "първата предварителна" лекция на курса по Perl в понеделник, и тези, които дойдоха на мрежовата сигурност вчера. Ще видим какво ще стане с днешната лекция по Perl, която Ники дори успя да спомене :)

Posted by roam at 06:10 PM | TrackBack

October 04, 2004

Практическо програмиране с Perl

Да ми се чуди човек защо не го публикувах това още миналата седмица, докато беше време :)

Practical Perl Programming, camel and all

Първата сбирка на курса ще бъде днес, 4.10.2004, понеделник, от 19 часа в зала 200 на ФМИ. Тъй като май се позабавихме малко с обявяването на този курс, обновяването на уеб-сайта и разлепянето на плакати из ФМИ (за момента последните две още май си чакат реда, ама миналата седмица беше малко странна), може да излезе, че в сряда, пак от 19 часа, пак в зала 200, ще направим някакво повторение на уводната лекция, но това за момента изобщо не е сигурно, така че гледайте да дойдете днес! :)

Posted by roam at 11:29 AM | TrackBack