May 26, 2009

„Upwords“

Преди няколко седмици, по време на разходката до Корфу, за която ще пиша по-подробно тези дни, с Милена си намерихме нова забавна игра — „Upwords“ :) Купихме си я в издание „като за път“, като се надявахме да можем да съкратим малко пътя обратно до София с нея, но пък се оказа, че преди да я играем, трябва да отчупим голямо количество буквички от държачите им, което не беше много подходящо в движещ се автобус. Затова я оставихме за по-късно, а тази неделя я пробвахме и… МНОГО ни хареса! :)

Играта е много подобна на Scrabble — основната й идея си е все така да подреждаш букви върху дъската, за да образуваш думи, и после да си допълваш буквите в ръката със случайно теглене от останалите. Новото в Upwords е, че буквите могат да бъдат поставяни и върху други букви, така че да променяш изписаните досега на дъската думи! Разбира се, пак трябва след всеки ход всички думи върху дъската да са „истински“, но и това оставя много — твърде много понякога — възможности за заигравка. Точкуването е направено така, че понякога е доста по-изгодно да промениш друга дума (или повече от една друга дума), отколкото да съставиш нова върху досега незаети полета. По-подробно описание има на сайта на Hasbro, макар че на мен повече ми харесва това на BoardGameGeek.

И също както при Scrabble, можеш с двата последни хода в играта да обърнеш резултата :)

Е, добре де, не бяха само двата последни хода — с тях Милена просто си затвърди преднината, която беше натрупала няколко хода преди това, но и накрая успя да ме изненада :)

Играта е много, много забавна, лесна за научаване, лесна за привикване. Засега я имаме само в английски вариант (не знам дали някой някога я е издавал изобщо на български). Чудя се дали някой ден не можем да се съберем повече хора — и какво ще значи това за продължителността на играта — двамата откарахме три часа и половина! Ама може с повече хора да върви и по-бързо, знам ли; ще трябва да проверим :)

Публикувано от roam в 01:29 PM | Коментари (0) | TrackBack