September 26, 2009

Тази безсмислена нула…

Понякога това да взривиш подпорите на широко възприетата картина на света може да доведе до революция, като с Теорията на относителността. Друг път обаче може да доведе и до самозабравено говорене на пълни глупости, понякога и дотолкова, че авторът сам да не осъзнава как тези, които уж му отговарят, му се подиграват.

Ето този суек например си мисли, че прави нещо наистина гениално, като маха нулата от математиката. Там е работата, че не го е доизмислил съвсем, но все пак вече пита дали даден език за програмиране (Forth, хубав език, ама едва ли много хора са чували за него) може да реализира тази система за изчисления! По-смешно ми е, отколкото дори ми е тъжно.

Публикувано от roam в 07:58 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 01, 2009

И отново IPv6

[in English]

Да, след осемгодишна пауза (главно заради мррзеливо отлагане), най-накрая се наканих да се върна в IPv6 мрежата. Миналия път си бях настроил тунел през 6bone; сега, след препоръка от разработчик на FreeBSD, избрах SixXS.

То пък да вземе да се окаже просто — поискваш си, чакаш един час да ти одобрят акаунта, попълваш простичко формулярче, за да си поискаш тунел, чакаш два часа да одобрят тунела, изтегляш си мъничко инструментче, въвеждаш си потребителското име и паролата в конфигурационния файл, пускаш го… и гледаш танцуващите костенурки! Е, така де, май с тия танцуващи костенурки пак си издадох годинките — проектът KAME бе обявен за завършен преди три години :)

За SixXS мога да кажа наистина само добри неща; силно ги препоръчвам, ако още не сте намерили своя път към IPv6. Екипът им реагира много бързо и много правилно, имат си точки на свързаност из цяла Европа и даже отвъд един-два океана, тунелите им се настройват съвсем елементарно (даже зад зли NAT-кучета из мрежата), сайтът им е лесен за използване и ориентиране… сигурно мога и още хвалби да измисля :) А на всичкото отгоре ми дадоха и 50 кредита бонус, защото, видиш ли, бил съм се занимавал с FreeBSD :)

Мдам. Крайно време е вече да обновя IPv6-кръпките във FreeBSD порта на djbdns и да видя как мога да убедя cURL да работи и с c-ares, и с IPv6 едновременно. Пък и благодарение на 6tunnel и trn и на добрите хора в eweka.nl пак мога да чета ASR :)

Публикувано от roam в 01:08 AM | Коментари (0) | TrackBack