September 29, 2005

Net::FreeDB с поддръжка на FreeBSD

[in English]

Увертюра: Софийският университет, неговият Факултет по математика и информатика, изборната дисциплината Практическо програмиране с Perl, по някое време миналата есен

На курса Практическо програмиране с Perl (който, между другото, ще водим и този есенен семестър) оценките на студентите се оформят от два теста и един проект. Един от проектите беше свързан с разпознаване на компакт-диск и извличане на имената на песните от CDDB или FreeDB.

Доста студенти се спънаха в проблемче: Perl модулът Audio::CD, който ние бяхме препоръчали, не се поддава много лесно на компилиране и инсталиране под Windows. Има един-два модула, които работят само за Windows, като използват MCI или нещо такова, но и при тях инсталацията съвсем не е тривиална. В крайна сметка изглеждаше, че за този проект ще имаме само един участник - доста смела студентка, която си беше написала програмка на Perl, използваща Audio::CD, но изобщо не я беше тествала, защото нямаше достъп до Linux. Когато дойде на изпита, тя беше доста притеснена, но всъщност куражът й беше твърде похвален… а и програмата работеше прекрасно, като се изключат едно-две дребни проблемчета, основно заради недостатъчната документация на самия модул Audio::CD.

Интерлюдия (да, знам, че тя обикновено не следва увертюрата по петите, но какво от това?)

И тогава се появи още една реализация на този проект - Лина беше изнамерила модула Net::FreeDB, който обещаваше достатъчно добра поддръжка на Windows и Linux. Така че, в деня на изпита, аз си го изтеглих (е, няма го във FreeBSD ports collection, добре де, ще го инсталирам от сорс-код с помощта на BSDPAN, не е проблем), разархивирах го, пуснах "perl Makefile.PL"…

Unable to determine OS, Exiting

Мдаааа... мисля, че постреснахме няколко други студенти в компютърната зала на ФМИ, които се бореха със собствените си тестове и проекти за същия изпит, когато избухнахме в бурен истеричен смях при вида на това съобщение. Е, нещата бяха решени лесно - един reboot към Debian, и проектът й взе, че тръгна. Но все пак в следващите дни и седмици нещо ме човъркаше отвътре - защо пък това да не работи и под FreeBSD?

Заключение (или финал? знам ли…)

И така, ето резултата от това човъркане - модулът Net::FreeDB вече върви и под FreeBSD. Ето the patch към сорса, самият порт вече е в ports collection, а за нетърпеливите, ето и a tarball-че на самия порт, ако толкова настоявате да го ползвате преди следващия CVSup :)

Пратих patch-а на Дейвид Шулц - да се надяваме, че следващата версия на Net::FreeDB ще работи и под FreeBSD! И благодаря на Лина за модула - и за порцията смях в компютърната зала :)

Публикувано от roam в 08:16 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 27, 2005

Балканджи - акустичен концерт

Ако на някого му е омръзнало да чете в този блог за група Балканджи или за Николай Баровски, ами, тогава да спре да чете тук и сега… защото следващите редове са написани под все още пресните впечатления от вчерашния акустичен концерт в клуб Fans :)

При снимките в галерията писах така: Балканджи… акустично… с добро озвучаване… със СТРАХОТНИ изпълнения… с две нови песни… просто няма какво да кажа! Само че това не е съвсем вярно; всъщност този концерт си заслужава още две-три думи.

Трябва да призная, че едно птиченце ми беше подшушнало няколко дни преди това, че ще има изненада - ще изпълнят две нови песни - та, според всякаква разумна логика, не би трябвало да бъда много изненадан, когато взеха, че изпълниха две нови песни. Е да де, ама логиката и разумът не винаги се съчетават много добре с музиката, и в този случай беше точно така: двете им нови песни (едната от които по текст, изпратен от Николай Баровски съвсем скоро, написан в Гърция, в Солун) бяха страхотни. Може би част от магията е била в акустиката, може би част от магията е била в публиката и настроението, може би в осветлението - но всъщност има ли значение? Това, което усетихме - или поне това, което аз усетих - бяха две песни, изпълнени с копнеж, болка, сила… и обич.

Разбира се, концертът не се състоеше само от две песни - Балканджи изпълниха почти всички свои композиции, направиха само един кавър - "Сребърни ята", която в акустично изпълнение звучеше дори по-добре, отколкото иначе. Всички песни звучаха… ами, различно - някои по-добре, някои просто различно :) Кацко с тъпана отпред и Владо с червеното басче допринесоха още повече за атракцията, Пачо си беше скрил синтезатора зад Кацко и мислеше, че не го виждаме как току се заиграва с тамбурата на Вальо, а Спас и Киро се чудеха как да си намерят място за китарите - оказа се, че сцената на Fans не е съвсем предвидена за 5-6 души, седнали послушно един до друг в редичка :)

И беше весело, и беше хубаво, и беше музика… и имаше нови хора в публиката - аз поне знам за поне двама, които идваха за пръв път на концерт на Балканджи на живо, след като бяха слушали записите им, и много добре знаеха, че идват на специално, акустично изпълнение… и май-май останаха впечатлени - и имаше защо!

Публикувано от roam в 07:57 PM | Коментари (1) | TrackBack

September 25, 2005

Останките

Излизам от града; денят преваля
и мрак се ражда в задното стъкло.
В багажника самотно се търкалят
останките от половин живот.

А стаята е пуста, не душата —
потрепва тя все още; за какво?
Изнесла си се другаде веч, както
и аз изнасям се — и за добро.

И пак нарамвам кожената чанта,
завъртам ключ… замръзвам там за миг,
че стори ми се — в дървената рамка
се мярна и изчезна твоят лик.

Не, не изхвърлям, нито пък изгарям
и не забравям — трябва ли? Защо?
В багажника самотно се търкалят
останките от половин живот.

Публикувано от roam в 12:10 AM | Коментари (1) | TrackBack

September 22, 2005

Николай Баровски: една година в ареста далеч от родината - защо?

[in English]

Една година в ареста далеч от родината - защо?

Като че ли съм споменавал и друг път невероятната, гротескната, страшната история на Николай Баровски. Историята на един млад българин, архитект, музикант, човек като теб и мен, който вече изгуби - не, комуто вече бе отнета една година от живота си, една година от младините си, една година от света си - и като че ли ще му бъдат отнети и още. Страшното в тази история е това, че макар и на седмия ли, осмия ли месец от задържането му да започнаха да се случват разни неща, те все още се случват с ужасяващо бавни темпове и в ужасяващо неправилна посока - ужасяващо неправилна от хуманитарна, добросърдечна, чисто човешка гледна точка; Николай все още е в арест, макар и вече срещу него да е предявено обвинение и да е формално заведено дело. Отказаха му пускане под гаранция, като си намериха предлози - не, извинения - не, смутолевени оправдания - които щяха да бъдат смешни до сълзи, ако не бяха потресаващи до безмълвие.

И както май вече съм писал... За тези, които знаят за какво става дума; за тези, които още не са чували за това; за тези, които знаят кой е Николай Баровски и какво му се случва, и смятат, че това не ги засяга; за тези, които нямат представа; за всички българи: вижте за какво става дума, отделете минутка, за да разберете какво се случва с един българин, прекарал седем месеца в предварителен арест, преди изобщо да бъде обвинен в каквото и да било, и който продължава да е задържан в арест като резултат от една огромна грешка (за да не употребя по-силни думи), вижте как можете да помогнете!

Публикувано от roam в 12:00 AM | Коментари (0) | TrackBack

September 14, 2005

Щрих

Неделя, 11 септември 2005, около 4:30 следобяд в Ню Йорк, 10:30 вечерта средноевропейско време, 11:30 вечерта нашенско си време. Евроспорт започва предаването на живо на финалния мач на US Open. Преди самата игра показват избрани моменти от играта на двамата финалисти през турнира, без коментар, само с музикален фон. За кадрите от играта на Роджър Федерер музикалният фон е Карл Орф - Кармина Бурана - Fortuna Imperatrix Mundi, точно в откъса за неумолимата жестокост на съдбата.

Публикувано от roam в 04:42 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 02, 2005

Снимки от разходката до Триград

Е крайно време беше - то почти месец мина - да покажа все пак някакви снимки от разходката до Триград на 12, 13 и 14 август. Уж го мислехме като отиване на фестивала Слънцелуна, пък то какво стана :)

И както обикновено, ако някой се блъсне челно в опита на галерията да задава неудобни въпроси, просто питайте! :)

Публикувано от roam в 08:44 PM | Коментари (0) | TrackBack

Цитат на деня (поне досега)

If we are concerned about the performance of /dev/console, we
need our collective heads and tails smacked until we come to
our senses :-)

Poul Henning-Kamp в съобщение <34962.1125655258@phk.freebsd.dk> до -arch.

Публикувано от roam в 01:11 PM | Коментари (0) | TrackBack