October 11, 2010

netpgp — още едно удобство от *BSD в света на Linux :)

[in English]

Някои от вас може и да са забелязали, че в последните години се опитвам тихичко и подмолно да прокарвам някои удобни или просто готини неща от различните BSD-та в любимата си Linux-дистрибуция — Debian. Е, след слабото начало с truncate и по-скорошния пълен успех с dma (ама съм скромен, а?), днес дойде ред и на netpgp.

Всъщност разбрах за netpgp едва днес, като четох отзиви за лекцията на Alistair Crooks на EuroBSDCon 2010, който май и тази година пропуснах. „Стига бе, криптографска библиотека и command-line заместител на GnuPG под BSD-лиценз? Искам!“ — и си го дръпнах, и го компилирах, и му пуснах тестовете — и ето я и обявата intent-to-package.

Дано скоро netpgp да се научи да работи и с агент за пазене на ключовете — това е горе-долу последната останала пречка пред това да го ползвам вместо GnuPG!

Публикувано от roam в 12:43 AM | Коментари (0) | TrackBack

November 09, 2009

Дребни идейки: Perl debugging, fortune

[in English]

Просто две дребни нещица, които си записвам тук, за да не забравя :)

Ако debug-вате програма на Perl и дебъгерът току спира с досадното съобщение "100 levels deep in subroutine calls!", а вие си знаете, че за това приложение това е съвсем нормално (примерно имате рекурсивно извикване на функция за освобождаване върху граф от много обекти), това, което ще ви помогне, е да зададете достатъчно голяма стойност на променливата $DB::deep, както е описано в страницата "Guts of Perl debugging" на документацията (perldoc perldebguts).

Ако сте като мен и имате автоматично извикване на fortune при всяко интерактивно логване на конзола или терминал, но от време на време пускате някоя програма много бързо, веднага след логването, и секунда след това се сещате, че сентенцийката е изглеждала интересно и защо не я прочетохте, опцията -m pattern на командния ред на fortune може да е полезна.

Публикувано от roam в 01:47 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 01, 2009

И отново IPv6

[in English]

Да, след осемгодишна пауза (главно заради мррзеливо отлагане), най-накрая се наканих да се върна в IPv6 мрежата. Миналия път си бях настроил тунел през 6bone; сега, след препоръка от разработчик на FreeBSD, избрах SixXS.

То пък да вземе да се окаже просто — поискваш си, чакаш един час да ти одобрят акаунта, попълваш простичко формулярче, за да си поискаш тунел, чакаш два часа да одобрят тунела, изтегляш си мъничко инструментче, въвеждаш си потребителското име и паролата в конфигурационния файл, пускаш го… и гледаш танцуващите костенурки! Е, така де, май с тия танцуващи костенурки пак си издадох годинките — проектът KAME бе обявен за завършен преди три години :)

За SixXS мога да кажа наистина само добри неща; силно ги препоръчвам, ако още не сте намерили своя път към IPv6. Екипът им реагира много бързо и много правилно, имат си точки на свързаност из цяла Европа и даже отвъд един-два океана, тунелите им се настройват съвсем елементарно (даже зад зли NAT-кучета из мрежата), сайтът им е лесен за използване и ориентиране… сигурно мога и още хвалби да измисля :) А на всичкото отгоре ми дадоха и 50 кредита бонус, защото, видиш ли, бил съм се занимавал с FreeBSD :)

Мдам. Крайно време е вече да обновя IPv6-кръпките във FreeBSD порта на djbdns и да видя как мога да убедя cURL да работи и с c-ares, и с IPv6 едновременно. Пък и благодарение на 6tunnel и trn и на добрите хора в eweka.nl пак мога да чета ASR :)

Публикувано от roam в 01:08 AM | Коментари (0) | TrackBack

July 27, 2009

За Debian и шофирането :)

[in English]

Едно време Чарлз Бебидж е казал, че има хора, които съвсем сериозно са го питали дали компютрите могат да изведат правилни резултати, когато въведеш грешни данни; неговият коментар е бил "просто ум не ми побира как мислят тези хора!"

Днес попаднах на нещо подобно, което… нека да кажем, че изключително много се надявам да е закъсняла първоаприлска шега! В пощенския списък debian-russian от месец-два насам пише един суек, който основно задава в началото идиотски, после глупави, а напоследък просто досадни и мързеливи въпроси. Повечето хора в списъка го игнорират, но тъй като все се намира кой да му отговори, той продължава.

Днес той изгенерира това:
Что Debian может предложить для начинающего водителя?

………

Ето и един плах опит за бърз превод за тези, които не се справят много добре с руския:

Какво може Debian да предложи за един начинаещ шофьор?

Взех книжка преди четири години. Не съм карал много, не мога. Днес два пъти се врязах в бетонна стена! :( Какво може Debian да предложи за един начинаещ шофьор? Трябва да има нещо като симулатор, така че да ползвам сензорния панел на лаптопа и клавишите, та да измоделирам виртуално някакви ситуации на пътя; така де, нещо като супер-виртуална програма-практикум за научаване на правилата за движение по пътищата, пък ако може, и навици за шофиране ;-)

………

Както казах, много, ама МНОГО силно се надявам да е закъсняла първоаприлска шега!

От отговорите има два, които са го взели насериозно — единият му е казал, че единственото, което Debian може да направи, е да му предложи браузър и връзка с Интернет, за да си намери курсове; другият му е обяснил по-подробно, че движенията и възприемането са съвсем различни и че просто няма нищо общо, никакви навици и така. Има и един друг отговор, който цитира първите две изречения и на въпроса "Какво може Debian..." отговаря "по-здрава бетонна стена".

Ако не е шега… мдам, тази черна дупка, която тази сутрин тръгна от повърхността към центъра на Земята, че и надолу, е следата след моето доверие в оцеляването на целокупния човешки род. Ако е шега — е, всъщност като че ли е общо-взето добра :)

Публикувано от roam в 05:43 PM | Коментари (0) | TrackBack

June 23, 2009

Google Chrome за Debian Linux — ранен вариант, но работещ

[in English]

Само за приключенски настроени суеци, орангутани и еквиваленти:

Google Chrome: Early Access Release Channels
(от блога на Muammar El Khatib)

Пуснаха пакет за Debian Linux :) Е, на доста места си личи, че не е съвсем довършен, но огромна част от функционалността си я има и даже работи — за браузър си става. Най-сетне :)

Сега остава и да го пробвам под FreeBSD с Linux-емулацията...

Публикувано от roam в 12:00 PM | Коментари (0) | TrackBack

October 10, 2008

devel.ringlet.net — vpopassd, vpass, confget, timelimit, bomstrip, …

…или как един e-mail може да предизвика обновяване на две програми и на описване на 15-20 други :)

Вчера ми се случи нещо странно - получих e-mail от непознат българин със съобщение за грешка при компилиране на програма, която съм писал през 2001-ва година и вече дори бях забравил! Става дума за vpoppassd, простичко демонче за смяна на пароли за електронна поща, ако сървърът отдолу е vpopmail или автентикацията става направо през /etc/passwd върху BSD-подобни операционни системи. Проблемът беше глупав - преди седем години съм се успал за момент и съм позволил в парче от сорса ми да влезе нещо, което е дефинирано в header-файловете на FreeBSD, но го няма никъде другаде - и тъй като аз ползвах vpoppassd само върху FreeBSD 4.x, просто не бях забелязал.

И изведнъж, седем години по-късно, някой се опитва да го ползва! :) Ужас… ужас и безумие :)

Е, оправих проблема, пуснах нова версийка на тази конкретна програмка, пипнах малко и съседната, клиентчето vpass, писах на човека, той като че ли остана доволен… а аз останах изненадан и ошашкан.

Следващото, което направих — откъдето идва и заглавието на това писанийце — беше да се възползвам от възможността и да сритам не само тези две програми в новия XXI век, а да обновя целия си уебсайт, където от време на време качвам разни такива нещица - devel.ringlet.net. От години насам — така като гледам, поне от четири години насам — знам, че трябва да опиша всички проектчета, които съм качил там междувременно, и от време на време да обявявам пускането на нова версия на нещо. Е, сега най-накрая седнах, изрових старите make-файлове и XSL stylesheets, попипнах ги оттук-оттам, така че цялата информация да е на едно място, и… и се ужасих, като видях, че там имам описани само 16 проекта и ми липсват цели категории! След едно бързо преглеждане на истинските директории върху уебсайта резултатът е налице — добавих още 16 проекта :)

  • Audio-Scrobbler -- Perl interface to Last.fm
  • mpg321-scrobbler -- A patch to mpg321 to use Audio-Scrobbler's submission tool
  • DBD-mysql -- A couple of patches to the Perl DBD::mysql driver
  • diffutils -- DIFF_OPTIONS handling for diff(1)
  • subversion -- Subversion -- keyword aliasing
  • cvsup-setup -- Setting Up A CVS Mirror Using CVSup
  • qmail-msglog -- a message statistics logger for qmail
  • Benchmark-Params -- A Perl module to time the execution of a subroutine
  • cicquin -- Look up users in the CenterICQ directory
  • disperse -- Create a sparse file from an existing one
  • fselect -- A console-based file selection tool
  • leafports -- Display the leaf ports on a FreeBSD system
  • libdict -- The official C API to the RFC2229 dictionary servers
  • pcap-pace -- Display a libpcap stream with appropriate time delays
  • aescrypt/patches -- Several patches to a sample AES encryption implementation
  • bsdmainutils -- A collection of FreeBSD utilities for Debian
  • file-append-tempfile -- Perl extension for appending data to files
  • incron/debian -- Several patches to the Debian package of incron
  • passwdif -- Test a user's password and change it if it matches
  • sysgather -- A configuration files mismanager
  • trivbackup -- A trivial backup system
  • truncate -- Truncate or extend the length of files
  • bomstrip -- Strip Byte-Order Marks from UTF-8 text
  • confget -- Read a variable from a configuration file
  • log-reformat -- Rewrite log file lines
  • wmanager-addons -- Helper scripts and manual pages for the X window manager selector

Предупреждавам отсега, че някои от тях са в съвсем, ама съвсем "суров" вид, а други биха изглеждали съвсем безсмислени на повечето хора. Е, така си е — от време на време се занимавам с глупости, друг път си пиша ситни дребни инструментчета, за да направя нещо, което досега съм правил почти толкова лесно на ръка… :) Но все пак реших да ги покажа и на главната страница, да се чуди светът с какво си губя времето :)

Публикувано от roam в 04:23 PM | Коментари (0) | TrackBack

June 11, 2008

Луд? И още как!

Добре де, колко точно трябва да съм откАчен, че като част от съвсем нормалния си работен ден, като част от съвсем нормалната си работа, да зяпам монитор, да се протягам към клавиатурата и да пиша ред текст, който се състои само и единствено от следните символи:

/^[^#]*&

И, да, текстовият редактор намери точно това, което му казах да търси. И, да, с колегите прекарахме следващите две-три минути в смях.

Публикувано от roam в 06:09 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 12, 2007

Firefox и постоянно отворени табчета

Знам, че Firefox има купчина разширенийца, че доста голяма част от тях са полезни и че доста от тях дори работят, но… това наистина ми хареса достатъчно, че да го спомена :)

Вчера питах Асен дали знае за разширение на Firefox, което да реши един мой стар проблем — искам да мога да си запазвам страниците, отворени в табове, между две стартирания на Firefox. При стандартната инсталация това не е твърде лесно — когато се опитам да затворя Firefox, той скимти „Имаш четири отворени табчета; сигурен ли си, че искаш да ги затвориш?“ Ами не, не искам да ги затварям, искам да си останат! Единственият начин досега беше да убивам Firefox грубо, така че той да не мине през обичайните си действия, включващи затваряне на табове, и после, като го пусна пак, да каже „Тук нещо май е поумряло; искаш ли да възстановим предишната сесия?“

Но това с убиването беше малко грубичко… та затова питах, пък то да вземе да се окаже, че и Асен имал подобни щения, макар и не толкова силно изразени като моите :)

Резултатът — PermaTabs

И дори като че ли работи :) Е, след секундното объркване за това, че трябваше да се разровя из менюто и да му кажа, че като отваряне на нови връзки от PermaTab, не трябва да го прави винаги в нови табчета — но това си беше еднократно кажгоде, а след това… от пет минути го ползвам и вече ми харесва :)

Публикувано от roam в 11:57 AM | Коментари (4) | TrackBack

May 22, 2007

Тунелите като мерило за лудост

[in English]

Така, ето и малко докиментални доказателства за моята пълна, абсолютна и всеобемаща лудост. (ако някой се почувства объркан или не съвсем на място, докато чете това, спокойно - и аз съм така! :)

Представи си лаптоп и три сървъра. Ето го straylight, лаптопът, на когото му се падна нещастието да попадне в ръцете ми. Ето го snark в локалната мрежа на офиса, с един уебсървър, който си кътка Subversion хранилище. Ето го brionne в colocation център, в един рак, който тия дни ще бъде пуснат наистина, с един уебсървър, който си кътка друго Subversion хранилище, и отделно apt-proxy сървър. Ето го и kislev, в същия colocation център, но в съседен рак, който вече е жив.

Ето и две SSH сесии:

straylight към kislev:

  • -R8080:snark:80
  • -R6502:localhost:6502
  • -R9999:localhost:9999

straylight към brionne:

  • -R8080:snark:80
  • -L6502:brionne:80
  • -L9999:brionne:9999

Мдам. И през това вървят паралелно няколко Subversion check-ins, check-outs и imports, и, между другото, един-два apt-get update-а.

Не, не се хваля. Не се и оплаквам. Не се и ядосвам - просто, както вече споменах, оставям за поколенията докиментални свидетелства за лудостта си.

Публикувано от roam в 08:35 PM | Коментари (3) | TrackBack

May 14, 2007

Понеделник, а…

Току-що драснах нещо за пощенския списък hates-software. Няма да го повтарям. Няма да го превеждам. Раните са прекалено пресни.

А, да, а за хората, които не са свикнали да декодират MIME на око - „=2E..“ всъщност е „…“, а парчетата с „BXVAT5K…“ просто ги игнорирайте.

Та така… понеделник, казвате, значи

Публикувано от roam в 06:38 PM | Коментари (0) | TrackBack

May 02, 2007

„Аз се чудех защо станах програмист, ама вече разбрах!“

Мдаааааа… Какъв искам да стана като порасна голям — бих казал, че това (или дори оригиналът) е доста добре аргументирана позиция :) Заглавието го взех от един от коментарите към прекрасния превод на Антония. Тук може би очаквате да започна да цитирам откъси, за да ви привлека вниманието към текста, но всъщност не мога — то цялото е хубаво… Жоро, благодаря ти, че ми го показа :)

Публикувано от roam в 01:53 PM | Коментари (0) | TrackBack

October 27, 2006

OpenFest'2006 — PGP keysigning party

Тази година като част от OpenFest ще се опитаме да организираме PGP keysigning party — събиране на хора, които имат PGP ключове, и размяна на информацията за публичните части на тези ключове по сигурен начин, така че след това всеки да може да подпише ключовете на другите, като е малко по-сигурен в принадлежността им.

За нашето keysigning party ще минем през няколко етапа:

  1. Хората, които искат да участват — хората, които искат техните ключове да бъдат подписани от другите — ми изпращат публичните си ключове, заедно с всички user ID's (обикновено e-mail адреси, но не винаги), с които искат да участват, на e-mail адрес keysigning-of2006@ringlet.net. Препоръчително е subject-ът на съобщението да започва с "keysigning". Разбира се, ще събирам само публичните ключове, които са дошли подписани от самите тях, *и* които мога да изтегля от публичните PGP keyservers :)
  2. Поне веднъж дневно ще публикувам списъка от PGP ключове на страницата http://www.ringlet.net/keysigning-of2006/ и ще изпращам обновения списък по e-mail на хората, които са ми изпратили ключовете си. При всяко такова обновяване ще подписвам списъка и ще указвам неговите контролни суми с MD5 и SHA1.
  3. Преди самия OpenFest, 4 ноември, всеки, който иска да участва в keysigning party-то, ще трябва да си разпечата — или да донесе по някакъв удобен за него самия начин, но да донесе сам — копие от последния вариант на списъка. Ключовият момент тук е именно в това всеки да донесе свое собствено копие на списъка — по очевидни причини няма смисъл аз да раздавам разпечатани копия на самото keysigning party и да искам да ми вярвате, че това, което виждате на хартията, действително са fingerprints на изпратените ми ключове :)
  4. На keysigning party-то на 4 ноември ще изнеса MD5 и SHA1 сумите на последното копие на списъка. Всеки ще провери дали те съвпадат с тези, които носи той; ако има някакъв проблем, ще трябва да го решаваме на място.
  5. След проверката на списъците ще дадем възможност на всеки да провери дали ключът му — short key ID, user ID's, fingerprint — е посочен правилно в списъка. Ако някой каже, че информацията за ключа му е невярна, останалите ще трябва да игнорират този ключ.
  6. Най-сетне ще пристъпим към същинската част на keysigning party-то — всеки ще има възможност да покаже някакви документи за самоличност на всички останали. Всеки ще има възможност да провери документите за самоличност на всички останали и да отбележи в собственото си копие от списъка за кои ключове е видял достатъчна идентификация, за да ги подпише по-късно.
  7. Самото подписване на ключовете ще се случи СЛЕД keysigning-party-то на OpenFest! Всеки ще си тръгне от party-то със списък, върху който е отбелязал на кои ключове смята, че може да вярва, и доколко може да им вярва; след това, в домашни условия, в тиха и спокойна обстановка, ще подпише ключовете, които реши, и ще ги изпрати на собствениците им, за да могат те да решат какво искат да правят с подписаните си ключове по-нататък.

За повече информация:

Публикувано от roam в 05:26 PM | Коментари (0) | TrackBack

OpenFest'2006 — BSDCon

И отново дойде това време на годината — и тази година, в началото на ноември, ще има OpenFest. И тази година, като част от него, ще си направим BSDCon — трето поредно издание.

За първи път ще имаме и чуждестранен гост, Erwin Lansing, принципно FreeBSD Ports committer, а от известно време насам и човекът, който се нае с ролята на секретар на FreeBSD Ports Manager team-а.

Нещо като програма за BSDCon-а на пети ноември:

11:00 — 12:00

Erwin Lansing

Managing OSS Projects — People, Teams, Roles, Hats

12:15 — 13:00

Атанас Бъчваров

Anatomy And Physiology Of A PCI Driver

13:00 — 14:00

почивка

14:00 — 14:45

Иво Вачков

FreeBSD Netgraph — A Programmer's Point Of View

15:00 — 15:45

Антон Блажев

Създаване на сигурен back-up сървър

16:00 — 17:00

(дискусия)

Инсталация, поддържане и обновяване на операционната система и приложенията върху множество сървъри

Ще се видим на 5 ноември!

Публикувано от roam в 04:52 PM | Коментари (0) | TrackBack

January 09, 2006

IT Agony Bingo

Решаваш, че ще си стоиш вкъщи, ще си лежиш тихичко, ще си пиеш чайчета, ще се бориш с настинка, маскирала се като грип, или с грип, маскирал се като настинка… телефонът звъни по никое време в десет и половина сутринта… все пак се налага да излетиш ASAP за спешен случай при клиенти… няколко часа се бориш с неясни съобщения за грешки и неотразявани в логовете събития и проблеми… междувременно поне двама души са те погледнали странно и на лицето им е изписано „ами като си болен, що не си седиш вкъщи?!“…

И в този момент, освен новооткритата приятна музика, единственото, което може наистина да върне усмивка на лицето ти — или поне да предизвика блясък в очите, показване на зъбите и издаване на силни и нечленоразделни звуци — е IT Agony Bingo!

Публикувано от roam в 05:26 PM | Коментари (0) | TrackBack

January 06, 2006

Дъхоспиращо…

Лисички огнени и българското знаме

Прати ми го адашътблагодаря!

Публикувано от roam в 01:39 AM | Коментари (0) | TrackBack

October 21, 2005

Идеята на Google Print

"Големите хора" в Google коментират смисъла от Google Print и безсмислеността на аргументите, изложени в делото, заведено срещу тях; коментарите са в официалния блог на Google — от Eric Schmidt и David Drummond.

(да, да, знам, за такива неща хората са измислили linkblogs…)

Публикувано от roam в 10:28 AM | Коментари (0) | TrackBack

October 12, 2005

Redundancy без... какво?!

[in English]

Само да цитирам едно малко откъсче от 30-странично запитване за възможности и цени, което получихме тия дни:

The system should be designed with no duplication but should be provided for all levels of redundancy.

Май ще цитирам Чарлз Бебидж, "Не мога изобщо да разбера какво точно объркване на мисли и идеи може да породи такъв въпрос" - или, в този случай, такова изискване. А като се замисля - може пък и да мога

Публикувано от roam в 08:33 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 02, 2005

Цитат на деня (поне досега)

If we are concerned about the performance of /dev/console, we
need our collective heads and tails smacked until we come to
our senses :-)

Poul Henning-Kamp в съобщение <34962.1125655258@phk.freebsd.dk> до -arch.

Публикувано от roam в 01:11 PM | Коментари (0) | TrackBack

August 24, 2005

July 07, 2005

Foo...

А някой ден трябва да започна да проявявам оригиналност в избора на имена за временни файлове :)

[roam@straylight ~]> ls foo.*
foo.c           foo.jpeg        foo.png         foo.sh          foo.xwd
foo.c.35.mach   foo.link        foo.ppm         foo.tar
foo.core        foo.pl          foo.s           foo.urls
[roam@straylight ~]>
Публикувано от roam в 06:54 PM | Коментари (2) | TrackBack

June 21, 2005

Да дадеш минимашина за благотворителност...

[на английски]

Напоследък доста често в разговори достигаме до темата за това как да се справяме с купищата стара компютърна и компютъроподобна техника и всякакви аксесоари, която с годините се натрупва по мазетата, таваните и холовете. Вече трябва да имаме предвид и нов фактор :)

Един от по-популярните начини да сбориш такива стари неща (освен очевидните - да ги изхвърлиш или да създадеш музей за компютърна техника) е даряването на някоя благотворителна организация. Е, както Джереми Заводни е установил наскоро, има поне една благотворителна организация, която се е опарила от подобен опит - Goodwill Industries International изрично забранява всякакви дарения на минимашини или по-големи компютърни зверове!

Както пише Джереми, ясно е, че такава забрана може да се появи само след като някой наистина опита да дари минимашина за благотворителност! :)

Публикувано от roam в 02:01 PM | Коментари (0) | TrackBack

June 16, 2005

PGP key-signing party на семинара на Linux-BG?

[на английски]

Една идейка, която ми се върти от известно време из главата - че защо да не я дам най-накрая? :)

На юнското семинарче на Линукс за българи, дали пък да не си направим едно PGP key-signing party или поне key-exchange party? Щураците, които се носим насам-натам с лаптопи и сме достатъчно глупави и доверчиви, че да си пъхаме из лаптопите разни чужди untrusted media, можем да направим и размяната, и самото подписване на място. За другите - нека всеки (вкл. и гореописаните щураци) да си носи купчина листчета хартия (или както направи преди време Калоян Доганов, направо визитки) с името си, PGP key ID и PGP key fingerprint върху тях, и да ги раздава.

Като страничен ефект това може да помогне и за опознаването/разпознаването на хора, които си пишат e-mail съобщения от време на време, пък си мислят, че никога не са се виждали на живо :)

Публикувано от roam в 04:35 PM | Коментари (0) | TrackBack