October 27, 2006

OpenFest'2006 — BSDCon

И отново дойде това време на годината — и тази година, в началото на ноември, ще има OpenFest. И тази година, като част от него, ще си направим BSDCon — трето поредно издание.

За първи път ще имаме и чуждестранен гост, Erwin Lansing, принципно FreeBSD Ports committer, а от известно време насам и човекът, който се нае с ролята на секретар на FreeBSD Ports Manager team-а.

Нещо като програма за BSDCon-а на пети ноември:

11:00 — 12:00

Erwin Lansing

Managing OSS Projects — People, Teams, Roles, Hats

12:15 — 13:00

Атанас Бъчваров

Anatomy And Physiology Of A PCI Driver

13:00 — 14:00

почивка

14:00 — 14:45

Иво Вачков

FreeBSD Netgraph — A Programmer's Point Of View

15:00 — 15:45

Антон Блажев

Създаване на сигурен back-up сървър

16:00 — 17:00

(дискусия)

Инсталация, поддържане и обновяване на операционната система и приложенията върху множество сървъри

Ще се видим на 5 ноември!

Публикувано от roam в 04:52 PM | Коментари (0) | TrackBack

September 29, 2005

Net::FreeDB с поддръжка на FreeBSD

[in English]

Увертюра: Софийският университет, неговият Факултет по математика и информатика, изборната дисциплината Практическо програмиране с Perl, по някое време миналата есен

На курса Практическо програмиране с Perl (който, между другото, ще водим и този есенен семестър) оценките на студентите се оформят от два теста и един проект. Един от проектите беше свързан с разпознаване на компакт-диск и извличане на имената на песните от CDDB или FreeDB.

Доста студенти се спънаха в проблемче: Perl модулът Audio::CD, който ние бяхме препоръчали, не се поддава много лесно на компилиране и инсталиране под Windows. Има един-два модула, които работят само за Windows, като използват MCI или нещо такова, но и при тях инсталацията съвсем не е тривиална. В крайна сметка изглеждаше, че за този проект ще имаме само един участник - доста смела студентка, която си беше написала програмка на Perl, използваща Audio::CD, но изобщо не я беше тествала, защото нямаше достъп до Linux. Когато дойде на изпита, тя беше доста притеснена, но всъщност куражът й беше твърде похвален… а и програмата работеше прекрасно, като се изключат едно-две дребни проблемчета, основно заради недостатъчната документация на самия модул Audio::CD.

Интерлюдия (да, знам, че тя обикновено не следва увертюрата по петите, но какво от това?)

И тогава се появи още една реализация на този проект - Лина беше изнамерила модула Net::FreeDB, който обещаваше достатъчно добра поддръжка на Windows и Linux. Така че, в деня на изпита, аз си го изтеглих (е, няма го във FreeBSD ports collection, добре де, ще го инсталирам от сорс-код с помощта на BSDPAN, не е проблем), разархивирах го, пуснах "perl Makefile.PL"…

Unable to determine OS, Exiting

Мдаааа... мисля, че постреснахме няколко други студенти в компютърната зала на ФМИ, които се бореха със собствените си тестове и проекти за същия изпит, когато избухнахме в бурен истеричен смях при вида на това съобщение. Е, нещата бяха решени лесно - един reboot към Debian, и проектът й взе, че тръгна. Но все пак в следващите дни и седмици нещо ме човъркаше отвътре - защо пък това да не работи и под FreeBSD?

Заключение (или финал? знам ли…)

И така, ето резултата от това човъркане - модулът Net::FreeDB вече върви и под FreeBSD. Ето the patch към сорса, самият порт вече е в ports collection, а за нетърпеливите, ето и a tarball-че на самия порт, ако толкова настоявате да го ползвате преди следващия CVSup :)

Пратих patch-а на Дейвид Шулц - да се надяваме, че следващата версия на Net::FreeDB ще работи и под FreeBSD! И благодаря на Лина за модула - и за порцията смях в компютърната зала :)

Публикувано от roam в 08:16 PM | Коментари (0) | TrackBack