OpenFest 2006 - Сподели свободата!

June 01, 2009

За едно весело лято

Реших, че първи юни е един добър ден да пусна скромния си опит за превод на A Summer of Fun :)

За едно весело лято

Манифест

Като в детските игри, ограничавани само от това какво още ще успеем да измислим, идеята на "За едно весело лято" е да ни върне към живота, пълен със забавления, и откритото към тях мислене. Вместо да позволим на младежкото щастие да бъде заместено от унило предсказуемия кръговрат на възрастните, нека съзнателно да опитаме да обърнем нещата между първи юни и първи септември.

Тъй като различните хора имат различни начини за приятно прекарване на времето, естествено, че не всяко от тези предложения ще се хареса лично на теб. Приеми ги по-скоро като основа, която да те вдъхнови за твоя собствен списък от идеи за по-весел живот.

Работи по-малко

Тук „работа“ е сделката „твоето време и енергия срещу пари“. Съветът ни не е да бъдеш по-малко продуктивен или по-мързелив, а да се научиш да действаш по-ефикасно, за да намалиш часовете, които прекарваш в службата си.

Още по-добре ще е да работиш още по-малко, като просто харчиш по-малко. Ако спестовността ти се вижда тежка, припомни си колко малко материални неща ти бяха нужни, докато беше малък. Опитай нови евтини или безплатни забавления. Ако не можеш да намериш нещо готово, измисли си го, както правеше едно време.

Играй повече

Всеки ден наблягай върху някаква форма на игра. Играенето просто за да играеш (не за социални контакти или всякакви облаги) е хубаво за всеки и ако го вкараш обратно в живота си, ще промениш всичко. Повече информация за това колко е важна играта има в изследванията на д-р Стюарт Браун.

Излез навън

Лятото е забавно и заради хубавото топло време, което ти позволява да прекарваш повече време на открито. Излез навън и се радвай на праха, потта и слънчевия загар. Ако ти стане горещо, не се прибирай — намери си някаква студена вода, скочи вътре, наплискай се, полей се с нея и давай нататък.

Спи другояче

Да си лягаш много късно или да ставаш много рано е лесен начин да се пренесеш в съвсем нов свят. Дворът, улицата, всичко от другата страна на входната ти врата може да се превърне в нещо ново и непознато, ако го изследваш съвсем, съвсем сам.

Експериментирай

Ето ти една идея: всяка неделна вечер си запиши нещо, което още не си правил никога. Гледай да го отметнеш до края на седмицата, за да си готов за следващото. Не се отпускай.

Колкото по-голямо е предизвикателството, толкова по-доволен ще си накрая. Използвай и страха като подбуда да опиташ нещо ново. Запомни, че и неуспехът понякога е интересен и ценен.

Откачи се от Мрежата

Как се получи така, че ни е по-интересно да описваме най-вълнуващите моменти в живота си, вместо да ги изживяваме? Забрави за Facebook, Twitter и другите, спомни си как да се наслаждаваш на моментите. Винаги можеш да ги опишеш по-късно.

Компютрите, телевизията и всякаквите джаджи са си забавни, но да ги оставиш изключени за повечко време е прекрасен начин да си събудиш въображението и да видиш какво ще стане.

Усили звука

Нищо не улеснява хубавото прекарване по-добре от внимателно съставена подборка музика. Научи се и се упражнявай да миксираш.

Обичай повече

Това сигурно ще е най-лесната задача — бързо ще разбереш, че забавленията разпалват обичта, а и наопаки. Да обичаш може да бъде толкова просто като да прегърнеш непознат или да оставиш лампата в коридора светната, за да се прибере любимият човек, или толкова грандиозно като да рисуваш картинки из небесата с дима от самолета си. Да обичаш значи да направиш нещо, подтикнат от чувствата към близките си или пък да откриеш чувства към някого, на когото досега не си обръщал внимание.

Подари забавления

Не всеки може да участва в „за едно весело лято“. Ако си измежду щастливците, които могат, сигурно можеш и да помогнеш на други. Сподели част от свободното време, което откри сега, с някой, който има нужда от него.

Сложи край на скуката

Едно е да решиш да скучаеш, съвсем друго е да се оплакваш от това. Сбори апатията — първо си признай, че скуката си е била твой избор, а после направи нещо по въпроса

Създай нови неща

Използвай лятото, за да започнеш или да довършиш твоите си лични проекти, за които дори не си могъл да помислиш насред целия стрес.

Публикувано под закрилата на Creative Commons 3.0 Attribution / Non-commercial / Share-Alike.

Публикувано от roam в June 1, 2009 03:50 PM
Коментари
Trackback за този запис:
Списък от уеб-логовете, които споменават 'За едно весело лято'
Публикувай коментар









Да запомня ли името и адреса?