OpenFest 2006 - Сподели свободата!

April 25, 2010

Характерите на Камен Донев

Преди повече от месец и половина Милена прекара почти два часа на опашка за билети в Сатиричния театър, за да вземе няколко билета за приятели, които искаха да гледат "Възгледите на един учител за народното творчество" на Камен Донев. Както така и така беше там и купуваше билети за априлските постановки, решихме да си направим експеримент и да отидем на друга пиеса на Камен Донев, "Характери", за която не бяхме чували нищо до този момент. В последните седмица-две от време на време си припомняхме "да не вземем да забравим, че на 25-ти сме на театър" (и, да, и двамата на моменти сме достатъчно разсеяни, че да има реален ненулев шанс да се сетим по-късно :) Е… добре, че не забравихме — такова шоу не е за изпускане!

"Характери" е пиеса за живота на две съседски семейства в панелен блок. Повече не искам да издавам, макар че дори на официалната страница на постановката има още подробности за сюжета и семействата — но без да се знае нищо е съвсем добре :) Това е комедия… май :) Това е "slice of life" — с тук-там някое преувеличение, но не много. Това е житейска драма (е, добре де, мъничко само), това е социален трилър (нямам ли право и аз да си измисля някое име на жанр? :), това е шашава комбинация от Бранислав Нушич, Шекспир и Джоузеф Хелър, изстреляна в двадесет и първи век от режисьор, който знае точно къде и как да вмъкне в иначе ежедневен разговор я остро жегване, я забавен каламбур, я лека простотийка, така че после публиката да се чуди дали да си лекува първо мускулната треска на корема от смях или на ръцете от ръкопляскане.

В пиесата ще има по нещо за всеки — на практика всеки често или не толкова често срещан проблем в комуникацията между членове на едно семейство или между съседи присъства тук — извъртян под малко особен ъгъл.

За актьорския състав просто не знам какво да кажа; нито един — нито един! — от актьорите не ми направи впечатление на изкуствена игра или на преиграване. А за страничните им таланти — добре де, ще издам още мъничко; Камен Донев и тук е включил музика — ама музика ли да го наречеш! Народна песен, негърски госпъл, популярно парче, оперен хор… както вече казах, не знам какво да кажа :) Ръцете ми още са поизтръпнали от опитите ми да покажа възхищението си в залата :)

Ако можете, пробвайте. Има по нещо за всеки.

И нещо странично — временно съм забранил публикуването на всякакви коментари и trackback pings и към този блог, и към който и да е от другите блогове на extelligence.ringlet.net. Надявам се до ден-два да успея да измисля как да се справя с последната мина, оставена от прехвърлянето на MovableType 2.6x от Apache 2.0 с mod_perl на Apache 2.2 без mod_perl :) Да, най-вероятно това, което ще измисля, ще бъде минаване на следваща версия на MovableType.

Публикувано от roam в April 25, 2010 11:59 PM
Коментари
Trackback за този запис:
Списък от уеб-логовете, които споменават 'Характерите на Камен Донев'
Публикувай коментар









Да запомня ли името и адреса?