OpenFest 2006 - Сподели свободата!

October 31, 2005

1031

Четири цифри. Едно число? Може би. Две числа? Кои две числа? Или три? Или може би четири? Или изобщо не е число, а…

Добре са го казали бин-джезъритите - “on that path lies danger”. Ако тръгна натам - към анализа, към вглеждането в цифрите, в числата, в символите - мога да открия какви ли не забележителни неща, мога да се замисля за какво ли не, мога да стигна до изводи, които дори е възможно и някой друг да разбере — и какво от това?

Е, така и така съм стигнал дотук, ясно е, че ще продължа напред, пък макар и в края на пътя най-вероятно да намеря "плоха с топорами" (ами какво да го правя Димитър Василев, като не си изпълни поетите задължения с чувала!).

1031 - едно число

Мисля — струва ми се — а може би просто си въобразявам — а може би просто си въобразявам, че мисля — или най-вероятно си въобразявам, че ми се струва, че мисля, а всъщност изобщо не ми се струва, ами направо си мисля, каквото и да значи това… във всеки случай, струва ми се, че за повечето хора числото 1031 няма да означава нищо.

За някой американец това може да значи номерът на някакъв формуляр.

Някой може да се досети, че това е най-малкото просто число, по-голямо от 1024 — което пък е десетата степен на две… а сега де!

Някой може да го свърже с рождението на един крал, смъртта на друг и възкачването на трона на трети.

Някой може да го потърси в /etc/services или в WINDIR\system32\drivers\etc\services.txt или просто в големия списък на Яна… така де, IANA имам предвид, и след озадачено възклицание и още малко ровичкане да установи, че BBN IAD е протокол за маршрутизация, изнамерен от една компания с доста история в изчислителната техника.

Някой може да го изтълкува като някаква безсмислица - че е g=wx,o=t, ясно, ама какво е това u+s без дори u+r?

Но за мен 1031 не е никое от изброените.

За мен 1031 само по себе си не значи нищо — до момента, в който не сложа четири букви отпред и не го превърна в “ИЗОТ 1031”, или пък защо не направо “ИЗОТ 1031C”. За тези, които вече ме мислят за откачен, че не свързвам 1031 с нито едно от изброение, съм подготвил изненада — аз пък може да смятам някои от вас за откачени, защото не познавате историята на изчислителната техника в България — защото преди Правец 16, преди Правец 8D, преди Правец 82, преди ИМКО-2, дори преди ИМКО, имаше нещо друго — първият български микрокомпютър, ИЗОТ 1031C.

Лично за мен това е свързано със скъпи спомени от ранното детство — дълги обяснения от майка ми защо рисува на карирана хартия комплект шахматни фигури, доста по-кратки обяснения от баща ми защо не трябва да мачкам този лист толкова прозрачна хартия с толкова красиво преплитащи се сини линийки, дълги часове, прекарани в извиване, разтягане, смачксмърцафърцване и неизброими други мъчения спрямо съвършено невинни мачкащи се (да, наистина гъвкави!) дискети, които просто бяха попаднали на неправилното място в неправилния момент, и още много подобни отблясъци замразено време. Интересното е, че когато поставих на една от по-известните машини за търсене в Интернет задачата да ми каже нещо за "ИЗОТ 1031C", тя намери един-единствен резултат — из страниците на друг познат български блогър! Е, в този момент си пролича разликата между различните машини за търсене, защото друга пък намери и истинска техническа спецификация на видеоконтролера на добрия стар микрокомпютър!

1031 - две числа

А виж, тук е сложно.

Две числа - дали са 103 и 1, комбинирани като 103.1 — честота, която по принцип е доста популярна в УКВ обхвата по света, просто защото я има?

Дали са 103 и 1, комбинирани като 103:1, които според една книга благославят едно същество, а според друга се кълнат във времето и залязващия ден?

Дали са 1 и 031, за които, признавам си, се затруднявам да измисля нещо без външна помощ? :)

Или просто са 10 и 31 — най-очевидно прочетени като дата… еднозначна дата — или поне еднозначно разбрана спрямо това кое е месецът, кое е денят :) Иначе самата дата…

…е денят, в който след броени минути небесата ще се отворят — или поне ще опитат, ако не си свършим добре работата; и пак ще има измъчено мучене на кози, и пак ще има възмутено квичене на котки, и пак ще има намусено съскане на кучета, и може би този път нищо няма да се промени, а може би и този път ще се промени нещо съвсем дребно, неусетно почти, а дали някой ще го забележи сега или в бъдеще, няма никакво значение.

…е денят, който тази година голяма сбирщина студенти получават като почти случайна ваканция заради празника, който следва.

…е денят за почивка след OpenFest'2005 — конференция, фестивал, празник на свободата, за който ми е трудно да намеря думи (затова може и да опитам с четири-пет снимки). Не мога да кажа толкова голямо “Благодаря!” на всички, които го направиха възможен; не мога да кажа толкова голямо “Благодаря!” на хората, които живяха за него месеци наред — и няма начин да изброя всичките… Не мога да кажа толкова голямо “Благодаря!” на хората, които дойдоха да говорят, да показват, да обсъждат, а дори и просто да гледат, да слушат, да усещат, да участват — защото в този OpenFest, както и в предишните, както и в следващите, участваха всички — кой с повече, кой с по-малко, кой като организатор, кой като случайно минаващ — всички бяхме там, за да видим какво ще се получи, ако опитаме само още малко — и резултатът като че ли изненада всички ни!

…е денят, с който завършва един календарен месец, започнал със спиране на дъха пред бисери от опера и балет, и завършващ с невярващо поемане на дъх след… след какво ли не — след музика, след кино, след филми, след говорилни, след паркове и градинки, след микрофони и камери, след бури, след безветрия — един месец, който доста хора май дълго време няма да забравим по най-различни причини — един месец, за който най-добрият завършек ми се струват думите на Едит Пиаф - “Non! Rien de rien! Non, je ne regrette rien!”

1031 - три числа

Добре де, наречете ме глупав и несъобразителен, но тук от раз се сещам само за едно — 10, 3, 1 — първите четири питагорейски числа, само че без третото. И не, не искам да знам накъде води законът за изключеното трето, приложен към питагорейските числа!

1031 - четири числа

1 - 0 - 3 - 1

Не ми изглежда като PIN-код, не ми изглежда като регистрационен номер, поне не и такъв, който да съм виждал наскоро… Най-много ми прилича на “бип-боп-МЯК!-бип — муууууууу…”, защото някой пак не е настроил централата така, както на мен ми се иска…

1031 - пет числа

Лошото е, че и тук ми идват идеи! :) Но мисля, че — да открадна една фраза от анонимна сервитьорка — “и за вас, и за мен ще е по-лесно” да спра дотук. Кой чел — чел… който наистина е успял да издържи дотук — сам се е писал вече доброволец да организира строя, че да си получи потупването!

Публикувано от roam в October 31, 2005 11:41 PM
Коментари

ааа...
Какво им е Питагорейското на триъгълните числа?

Искам също така да отбележа, че сервитьорката хич даже не е анонимна. Има си име човека, как да си няма...

А туй пък е целочислената най- последователност с 10, 3, 1 в нея
http://www.research.att.com/projects/OEIS?Anum=A001917

Публикуван от: Бобсън в November 1, 2005 07:32 AM

Хмммм, я да видим сега подред :)

Добре, за числата мъничко съм прекалил с мистицизма :P Струваше ми се, че Питагор в учението си е придавал особено значение на триъгълните числа (нали не си мислиш, че не знам, че 1, 3, 6, 10… всъщност са си триъгълните числа?:)), само че се оказа, че те са просто един от типовете числа, които той е отделил, разглеждал и изучавал, и май от тях само на 1 и 10 приписва някакви наистина особени характеристики. Да, знам, че той характеризира *всяко* от малките числа, но… добре де, нали още от началото казах, че on that path lies danger — явно наистина намерих тази “плоха с топорами”, която очаквах :P

За сервитьорката — ясно е, че си има име; може би трябваше да се изразя по-добре, като кажа “сервитьорка, която ще остане анонимна” дотолкова, доколкото няма тук да й споменавам името или дори работното място.

А за A001917 благодаря — въпреки че първия път, когато се опитах да я погледна, уебсървърът на OEIS нещо се беше шашнал и ми изскимтя нещо за “Can't open dbase: //etc/cgi.access59999 -- Permission denied srv_uid: 59999”, следващият опит успя. Хм, това е последователност, която съдържа 10, 3, 1 като последователни членове — да, може би това е, което съм търсил, благодаря! :)

Публикуван от: Петър Пенчев в November 1, 2005 01:09 PM
Trackback за този запис:
http://extelligence.ringlet.net/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/346
Списък от уеб-логовете, които споменават '1031'
Публикувай коментар









Да запомня ли името и адреса?