OpenFest 2006 - Сподели свободата!

September 04, 2007

Работници :)

Докато четях дзен-откровението на Антония, в ума ми изплува споменът за една от любимите ми сценки из живота във вилната зона на Драгалевци...

Лято. Горещ следобяд. По незнайни причини точно това време съм избрал да се разходя из квартала. Тиха улица. Голям двор, къща с вдигнати два етажа и почти излята плоча на третия.

Десетина строителни работника по различните етажи на къщата - седят и стоят в различни пози, увлечени в мрррзелив безсмислен разговор.

Изведнъж идилията е нарушена от звуците на ядно ръмжащ мотор на масивно моторно превозно средство. Иззад завоя на улицата, на петдесетина метра от къщата, изскача голям черен джип, прелита над няколкото десетки дупки, без изобщо да ги забележи, и заковава спирачки точно пред големия двор с усърдно заетите с обсъждане работници. Още преди двигателят да е съвсем изгаснал, вратата на джипа се отваря с трясък и отвътре изхвърча доста добре изглеждаща и добре облечена млада дама — и още преди да е стъпила на земята, още преди работниците да са осъзнали присъствието й, тя вече е започнала да крещи.

От богатата на неформални езикови елементи тирада, която се изсипа от устата й в следващите три минути, както и от светкавичната промяна в позите и поведението на работниците и от трескавия труд, който закипя на мига, останах с впечатление, че тя е някакъв вид собственичка на имота и, съответно, понастоящем се явява работодател на въпросната групичка радващи се на тихия летен следобяд строители. Признавам, някои от изразите, които тя употреби, обогатиха моята собствена колекция от неформални езикови елементи — не всички бях чувал точно в тези комбинации :)

От чисто любопиство минах отново оттам два часа по-късно, когато горещият летен следобяд вече бе преминал в малко по-прохладно свечеряване. Мисля, че всички можете да си представите картинката — джипът вече не беше там, собственичката вече не беше там — но, виж, работниците бяха — и то бяха общо-взето на същите места и в същите пози, както два часа по-рано, преди някаква си там работодателка да им наруши душевния мир.

Публикувано от roam в September 4, 2007 04:34 PM
Коментари

Моля те, някой ден да ми разкажеш по-подробно как "вратата на джипа се ОТВАРЯ с трясък"

Публикуван от: sven в September 10, 2007 10:48 AM
Trackback за този запис:
Списък от уеб-логовете, които споменават 'Работници :)'
Публикувай коментар









Да запомня ли името и адреса?